Hvad har Marie Kondo og salgsbolig med hinanden at gøre?

Marie Kondo har bredt sig til manges læber på grund af hendes nye show på Netflix. Hvis du ikke kender hende, er hun en Japansk oprydningsekspert der har udviklet en helt særlig måde at komme uorden permanent til livs.

Mine salgsbolig kunder vil kunne genkende flere ting hvis de læser hendes bog, for jeg har de seneste 9 år brugt en metode der minder om hendes, jeg kendte dog ikke til hende før nu. Men for en salgsbolig handler det dog ikke altid om uorden. For at få en bolig til at fremstå klar til salg bør den nemlig gennemgå en process, en metode Nova Domus har udviklet og som minder på nogle områder om Marie Kondos. Klargøringsmetoden er dog lettere at gå til og kræver ikke at tøjet foldes til at kunne stå op af sig selv (selvom det ser pænt ud) som hun foreskriver.

Processen er længere for nogle end for andre, men fælles er det at den bringer sælgeren tættere på at sige farvel til sin gamle bolig, at være klart til at flytte samt at boligen vil appellere til nye købere ved at fremstå helt Salgsklar. Her taler jeg stadig ikke kun om sælgere der bor rodet, dem er der også nogle af, men alle salgsboliger har brug for en salgsklargøring via Nova metoden. Jeg besøger altid boligsalgskunder 2 gange netop for at guide dem gennem Nova Metoden og herefter styles boligen når den er klar til billeder og markedsføring. Ligesom Kondos metoder er der også mange af kunderne der føler en transformel forandring, en lethed i kroppen og i boligen. Faktisk er jeg 99% af gangene virkelig virkelig stolt af mine kunder når jeg kommer retur, fordi de virkelig har gennemgået processen og har præsteret langt mere end forventet. Processen er langt lettere at gennemgå FØR man har solgt, for dér får man ofte så travlt at det meste hældes i flyttekasser uden navn på og der er ikke tid til at sortere det ordentligt.

Hvad kan du selv gøre for at salgsklargøre din bolig? Læs din miniguide her:

Inddel alt i kategorier og giv dem en fast plads således at man altid ved hvor tingene “bor”. Således har du ikke både batterier, kuglepenne, elastikker, clips osv i værkstedet, bryggerset og køkkenet. Vigtige papirer på kontoret, i køkkenet og måske stadig i entreen – alle har én fast plads hvor de med det samme skal hen indtil eller efter brug.
Alle rum skal have et klart formål, et soveværelse skal indeholde en seng, men ikke vinflasker, fryser, kufferter og andet – det er ikke dér det “bor”, også selvom børnene er flyttet hjemmefra.
Sorter, sorter, sorter…smid alt ud der ikke længere giver mening eller gør dig glad, du skal alligevel til at flytte det hele lige om lidt når boligen er solgt – så få det smidt ud nu. Tag stilling til møblerne nu, skal de med når du flytter? Hvis ikke så skil dig af med dem allerede nu hvilket giver mere plads i rummet. Kommer du virkelig til at læse magaziner fra 2015 eller gamle bøger? Er de værd at pakke i en flyttekasse? Har du virkelig plads til 2 sideborde og 3 kommoder? Hav en kasse klar til genbrug, en til måske beholde og sort sæk til affald. Måske kassen åbnes kun hvis du faktisk får brug for noget ellers må det til genbrug også (uden at åbne).
15 minutter hver dag – tag en skuffe/hylde/kasse ad gangen, koncentrer dig om den ene ting. Tag alt ud og gennemgå det, hav en affaldssæk og en kasse til genbrug klar. På den måde kommer du virkelig langt hver dag også selvom du ikke har tid (hvem har ikke 15 min hver dag hvis det virker).
Men de kikker jo ikke i skufferne siger du måske? Nej men alt det der står fremme på bordet, på hylderne, oven på skabene (ekstra ting og sager), samt alt det der er personlige ejendele (så som tandbørster, gravidbilleder, hårbørster mm) – det er der oftest ikke plads til i skufferne hvorfor det er vigtigt at skabe pladsen først. Så er huset klar til billeder og fremvisninger når de personlige ejendele kan pakkes væk. Men det bliver så tomt i mit hus siger du måske også? Ja, og når det gør det måske for dig – men så er det ved at være salgsklar, for køberen skal kunne se rummet, ikke møblerne og så længe rummet stadig er enkelt møbleret efter funktion er det ikke nødvendigt med pynt, ekstra møbler eller andet – tvært imod.

Så få salgsklargjort din bolig nu så den er klar til forårets boligmarked og nye købere der kan forelske sig i boligen og værdsætte den for det den ikke længere kan give dig.